Liderlik;
Liderlik kavramının sisteme dahil edilmesiyle kalite ve çevre yönetim sistemlerini, kuruluşu en üst seviyede yöneten kişi/kişilerin sahiplenmesi ve katılımı sağlanmıştır.
Kalite ve Çevre sistemlerinin yalnızca Yönetim Temsilcisi tarafından sahiplenmesi ve uygulanması yerine sistemin tüm kuruluşta, organizasyonun her aşamasında çalışanların sorumluluğu paylaşmasını sağlamaktadır.
Müşteri memnuniyetini etkileyebilecek risk ve fırsatların belirlenerek üst yönetim tarafından geliştirilmesi ve odaklanması daha mümkün bir hale gelmiştir.
Ayrıca kuruluşun güçlü ve zayıf yanlarının analiz edilmesi bu durumun müşteri memnuniyeti, ürünleri, hizmetin sunumunu nasıl etkileyeceği takip edilmeli ve geliştirilmelidir.
Risk ve Fırsatların analiz edilmesi;
Kuruluşun performansını ve işleyişini etkileyen iç ve dış hususların, çevresel faktörlerin, müşterilerin, vb., analiz edilerek risklerin fırsata çevrilmesi, önceden engellenmesi, fırsatların sürekliliğinin sağlanması hedeflenmektedir.
Müşteri memnuniyetinin artırılması, beklenen sonuçların elde edilmesi risk ve fırsatların değerlendirilmesi ile daha kolay geliştirilecek ve sürekliliği sağlanacaktır.
Kurumsal Bilgi;
Kuruluşun amaçlarına erişmek için kullandığı, özel bilgilerdir ve tecrübe ile kazanılmıştır. Kuruluş değişiklik ihtiyaçlarını ele aldığında mevcut bilgi birikimleri ve deneyimleriyle ihtiyacı değerlendirir.
Bu bilgiler kuruluş içinde yapılan projelerden edinilen bilgi, tecrübelerin paylaşılması, yazılı dökümanlar vb. olabilir. Aynı zamanda dış kaynaklardan (standartlar, konferanslar, tedarikçiler, müşteriler) edinilebilir.
Operasyon;
9001:2008 standardında ürün gerçekleştirme olarak ele alınan madde yeni standartta genişletilerek operasyon olarak ele alınmaktadır.
Ürün ve hizmetin planlanması, Pazar analizlerinin yapılması, şartların belirlenmesi, tasarımı ve geliştirilmesi gibi konular operasyon başlığı altında değerlendirilmiştir.
Çevre yönetim sisteminde ise ürün ve hizmetin çevresel yönden değerlendirilmesi, uygunluğu, kuruluşun teknik olarak değerlendirilmesi, müşteri ve tedarikçilerin çevre uygunluklarının değerlendirilmesi ele alınmıştır. Ayrıca Acil Durum Yönetimi de bu madde içerisinde değerlendirilmiştir.
Performans Değerlendirme;
Kuruluşun kalite ve çevre yönetimi kapsamında müşteri memnuniyetini analiz etmesi, analizin ne sıklıkta yapılmasını öngördüğü, risk ve fırsat analizinin etkinliğinin ölçülmesi gibi durumları değerlendirir.
Verilerin analiz edilmesi için kullanılacak yöntemler tanımlanır.
Kuruluşun yönetim sistemini gözden geçirmek ve uygunluğunun, yeterliliğinin ve etkinliğinin devam ettiğinden emin olmak için yapılan yönetimin gözden geçirmeleri ile birlikte iç tetkikler de planlı aralıklarla yürütülmeli ve değerlendirilmelidir.
Yaşam Döngüsü Yaklaşımı;
Yeni standartla Çevre yönetim sistemi kapsamında kuruluşu etkileyen hammaddenin alınması, işlenmesi, ürün ve hizmetin tedariki, sunulması, geri dönüştürülmesi gibi tüm sürecin bir bütün olarak değerlendirilmesi ve benimsenmesi bu yaklaşımda mümkün olmuştur.
Entegre Sistem Yaklaşımı;
2015 revizyonunun en büyük amacı tüm sistemlerin ortak bir dille entegre olarak işleyişini ve sürdürülebilirliğini sağlamak olmuştur. 2015 revizyonlarının uygulamaya alınması ile kuruluşlar, yeni sistemin kolay ve uygulanabilir yapısıyla tanışacak, müşterilerinin beklentilerini yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler sağlayarak karşılayabilme yeteneklerini artıracaklardır.